Yleisesti ottaen kotimaisen maatalouden kannattavuuslukemat ovat olleet viime vuosina pohjalukemissa. Tähän ovat olleet vaikuttamassa Euroopan yleinen talous- ja puolustuspolitiikka, kuten Eu:n asettama vientikielto Venäjälle, joka on vaikuttanut erityisesti suomalaisten maitotuotteiden sekä sianlihan viennin tyrehtymiseen. Itäinen naapuri on ollut erinomainen kauppakumppani, jossa on ollut laajalti kysyntää erilaisille suomalaisille maataloustuotteille. Suomi on Eu-maista kärsinyt eniten Venäjälle asetetusta vientikiellosta, sillä luonnollisesti Suomella ja itänaapurilla on ollut myös eniten kaupallista yhteistyötä.
Maatalouden alasajo alkoi?
Syitä maatalouden ahdinkoon on ollut useita muitakin. Yleinen maailmantalouden notkahdus on ollut yhtenä tekijänä myös maatalouden kannattavuuden laskuun. Euroopan tasolla tämä johti maataloustuotteiden kiintiöiden täyttymiseen ja sen seurauksena Eu:n tukipolitiikan maatalousmenojen leikkauksiin. Kansallisella tasolla taas tukiehtoja kiristettiin, sanktiointia lisättiin ja kansallisia tukia leikattiin. Myös epäterveestä kauppaketjujen kilpailupolitiikasta on keskusteltu jo pitkään, jossa säästöjä on haettu maataloustuottajien kustannuksella.
Poliittisilla päättäjillä on paljon tekemistä maatalouden elävänä pitämisessä Suomessa. Ensin pitäisi ratkaista se peruskysymys, että tarvitaanko kotimaista maataloutta. Usein on kuultu puhetta siitä, että miksi näin pohjoisessa maassa ylipäänsä harjoitetaan kasvinviljelyä. Eikö sitä voitaisi harjoittaa siellä, missä on lämpimämpää ja kasvukaudet pitempiä? Tällainen epäilys on ollut vallalla osittain Eu:n maatalouspolitiikassa, samoin kuin kotoisassa Suomessakin. Toisaalta voitaisiin kyseenalaistaa myös se, että miksi juuri Suomessa ja kolmessa muussakin Pohjoismaassa eletään 60 asteen pohjoisen leveyspiirin pohjoispuolella, kun muualla maailmassa sen yläpuolella ei ole juuri ollenkaan asutusta. Vastaus on Golfvirta, joka lämmittää Suomea ja mahdollistaa maatalouden harjoittamisen.
Maatiloja loppuu päivittäin. Kaikki maataloustuottajat eivät jaksa pakertaa yhteisen ruuantuotannon vuoksi, kun tilipussi jää laihaksi. Silloin kun tuottajan tilinpäätös jää kokonaan miinusmerkkiseksi, niin vaatii paljon säästöjä ylläpitää kallista sekä aikaavievää harrastusta, erityisesti mikäli kyseessä on kotieläintila. Toisin sanoen kannattamatonta tilaa ei ole kenelläkään varaa ylläpitää. Monet maataloustuottajat jatkavat sen vuoksi, että he pitävät muuten eläimistä ja työstään, vaikka talouspuoli junnaakin vuodesta toiseen. Heille maataloustyö on sydämen asia ja elämäntapa. Mutta kuinka pitkään näitä elämäntapaintiaaneja riittää, kun yleisesti yhteiskunnassa arvostetaan helppoutta, vapaa-ajan maksimointia ja työstä saatavaa kunnon palkkaa? Työ maataloudessa ei tarjoa näistä kolmesta yhtäkään.
Miten voidaan tukea kotimaista ruuantuotantoa?
Se miten parhaiten voidaan vaikuttaa kotimaisen maatalouden tukemiseen, on ostaa kotimaisia vihanneksia, juureksia, kasviksia, naudan ja sian lihaa, maitotuotteita, munia ja kaikkea muuta, mitä Suomessa tuotetaan. Tehokkaimmin tuki saadaan perille hyödyntämällä lähitilojen tarjontaa ostamalla suoraan tiloilta. Toisena on tiedostaa yhteinen päämäärä, joka on se, että kotimainen maatalous ei saa loppua Suomesta. Kolmantena asiana on nauttia kotimaisesta, ensiluokkaisesta ruuasta ja julistaa sen ilosanomaa maailmalle! Jos kasinopelit nostavat pelitilisi saldoa, tiedät ainakin, mihin sen voi käyttää.