Syö kauden mukaisesti

Kausisyöminen on terveellistä, järkevää ja usein edullisempaa, kuin toiselle kaudelle tyypillisten tuotteiden ostaminen. Ennen vuodenaikojen mukaisesti eläminen oli ainoa vaihtoehto, mutta markettien aikana kausisyöminen on unohtunut ylitarjonnan vuoksi. Vaikka hevi-osasto tarjoaakin mansikoita tammikuussa tai kotimaisia tomaatteja maaliskuussa, ei se tarkoita että luonto olisi tarkoittanut niitä syötävän näinä aikoina. Tutustu siis kausiruokailuun, nappaa maukkaimmat raaka-aineet päältä ja elä kauden mukaisesti.

Miksi kausiruokailulla on väliä?

Syö kauden mukaisestiKauden mukaisesti syömisessä on monia hyviä puolia. Kun tunnet Suomen ja muun maailman sesonkituotteet, tiedät mikä on milloinkin parhaimmillaan. Jos olet koskaan maistanut ”uusia” perunoita tammikuussa, tiedät varmasti, ettei ollut kyse ihan siitä aidosta ja oikeasta uudesta perunasta. Sama pätee esimerkiksi luumuihin helmikuussa, appelsiineihin kesällä, ruusukaaliin toukokuussa tai juurikin mansikoihin tammikuun pakkasilla. Sesongin ulkopuolella kasvatetut hedelmät ja vihannekset ovat tuotettu vastaamaan kysyntään luonnon rytmistä piittaamatta, ja ne on usein kasvatettu kasvihuoneessa. Näiden kasvisten kasvattaminen tuottaa paljon enemmän kasvihuonepäästöjä kausikasvisten kasvattamiseen verrattuna. Kaikki kotimaisetkaan kasvikset eivät pääse läpi seulasta puhtain paperein: kotimaiset talvitomaatit tuottavat jopa enemmän päästöjä, kuin espanjalaisten, auringossa kypsyneiden tomaattien lennättäminen tänne meidän syötäväksemme. Kumpaakaan ei tosin kannattaisi valita helmikuiselle aterialle, sillä aidoimmillaan tomaatit ovat vasta loppukesästä.

Poimi parhaat ja säästä

Syö kauden mukaisestiKausisyöminen samalla säästää lompakkoasi. Sesongissa olevia hedelmiä ja vihanneksia tuotetaan yleensä luonnollisesti suuria määriä ja niitä tuodaan Suomeen myytäväksi runsain määrin. Hinnat ovat edullisimmillaan, sillä kasvihuoneen ulkopuolella kasvattaminen on halvempaa, ostohinnat kauppiaille halvempia ja niinpä myös kuluttajille. Usein kaupassa sesonkituotteet löydätkin etsimällä sitä, minkä näet ensimmäisenä astuessasi hevi-osastolle: jos appelsiinit ovat paraatipaikalla euron kilolta, on hyvin mahdollista että on tammikuu ja maailmalla appelsiiniaika. Syksyllä taas vuorossa ovat omenat, kesällä nektariinit ja vesimeloni. Ei ole vaikeaa arvata ruokaostoksilla, mikä on milloinkin parhaimmillaan.

Jos kausituotteiden arvaaminen tuottaa edelleen hämmennystä, varminta on tarttua kausikalenteriin, kuten Satokausikalenteriin tai Kausiruokakalenteriin. Nämä kalenterit kertovat, mikä on milloinkin sesongissa.

Kausituotteet palvelevat tarkoitustaan

On aivan kuin luonto olisi suunnitellut kauden tuotteet kullekin kaudelle parhaiten sopiviksi. Esimerkiksi kesällä vesipitoiset vesimeloni, kurkku ja tomaatit ovat parhaimmillaan, juuri silloin kun kaipaamme nesteytystä helteessä. Talvella taas on aika syödä juureksia, joiden hiilihudraatit lämmittävät kehoa ja auttavat jaksamaan pimeydessä. Keväällä vehreät varhaiskaalit, herneet sekä parsa herättelevät kehon ja mielen alkavaan vihreään kauteen heleine makuineen. Kausisyöminen auttaa elämään kunkin vuodenajan mukaisesti, myös sisäisesti.