{"id":43,"date":"2017-02-27T14:08:15","date_gmt":"2017-02-27T14:08:15","guid":{"rendered":"https:\/\/meiranpelto.fi\/?page_id=43"},"modified":"2020-01-01T08:50:53","modified_gmt":"2020-01-01T08:50:53","slug":"tervetuloa-meiranpelto-fi-sivustolle","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/meiranpelto.fi\/","title":{"rendered":"Tervetuloa meiranpelto.fi -sivustolle"},"content":{"rendered":"
T\u00e4ll\u00e4 sivustolla koitetaan tarkastella kotimaisen maataloustuotannon tilaa ja sen takana olevia pientuottajia, jotka tekev\u00e4t arvokasta ty\u00f6t\u00e4\u00e4n sen vuoksi, ett\u00e4 Suomessa olisi puhdasta ja turvallista elintarviketuotantoa.<\/p>\n
Suomalaiset ruuan raaka-aineet syntyv\u00e4t ammattitaitoisten tuottajien k\u00e4siss\u00e4, joiden kokemus on vahvasti is\u00e4lt\u00e4 pojalle peritty\u00e4, niin sanottua hiljaista tietoa. Monet heist\u00e4 ovat t\u00e4ydent\u00e4neet osaamistaan erilaisilla maatalouden tutkinnoilla, osalla on suoritettuna esimerkiksi maa- ja mets\u00e4tieteellinen koulutus. Maatalouden perustutkinto on tukikelpoisuuden yhten\u00e4 perusehtona. T\u00e4n\u00e4 p\u00e4iv\u00e4n\u00e4 maataloustuotanto vaatii paljon monipuolista osaamista. Itse el\u00e4intenhoidon ja viljelyn lis\u00e4ksi t\u00e4ytyy ymm\u00e4rt\u00e4\u00e4 markkinointia, kirjanpidon ja taseen perusasioita sek\u00e4 yleens\u00e4kin yrityksen johtamista. Huolimatta siit\u00e4, ett\u00e4 maatiloilla on satsattu omaan osaamiseen ja maatilan kehitt\u00e4miseen, eiv\u00e4t n\u00e4m\u00e4k\u00e4\u00e4n keinot aina riit\u00e4. Maatalouden kannattavuus on siit\u00e4 huolimatta vaakalaudalla Suomessa. Kehno taloudellinen tilanne ajaa tiloja lopettamisiin ja jopa konkursseihin.<\/span><\/p>\n <\/p>\n N\u00e4iss\u00e4 artikkeleissa k\u00e4sitell\u00e4\u00e4n niin syit\u00e4 t\u00e4h\u00e4n pientuottajien kurjuuteen kuin my\u00f6s ratkaisuehdotuksia siihen, kuinka heit\u00e4 voidaan tukea. Jokainen kuluttaja voi omilla valinnoillaan ja kulutustottumuksillaan vaikuttaa siihen, onko Suomessa maataloutta viel\u00e4 viidentoista-kahdenkymmenen vuoden p\u00e4\u00e4st\u00e4. Asian ei pit\u00e4isi olla ihan yhdentekev\u00e4\u00e4, sill\u00e4 suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja eettisesti tuotettua. Koko elintarvikeketju on katkeamaton aina tuottajalta kauppaan saakka. Lis\u00e4ksi se on eritt\u00e4in tarkasti valvottua. Ruuantuotantoon kuuluu lains\u00e4\u00e4d\u00e4nt\u00f6, joka on tiukka alkutuottajaa kohtaan, mutta my\u00f6s eritt\u00e4in vaativa muitakin elintarvikeketjun osapuolia kohtaan. Joskus on vitsailtu, ett\u00e4 naapurissa voi maata mummo kuolleena p\u00e4iv\u00e4kausia ilman, ett\u00e4 kukaan huomaa asiaa. Mutta kun maataloudessa sairas lehm\u00e4 joudutaan lopettamaan, niin tieto kiirii siit\u00e4 v\u00e4litt\u00f6m\u00e4sti valvontarekistereihin ymp\u00e4ri Suomen. <\/span><\/p>\n Kotimaisella maataloustuotannolla n\u00e4hd\u00e4\u00e4n olevan t\u00e4rke\u00e4 merkitys my\u00f6s konflikti- ja poikkeustilanteissa, jolloin kysyt\u00e4\u00e4n elintarvikkeiden huoltovarmuutta. Tuollaisessa tilanteessa ei voida odottaa ruoka-apua ulkomailta, vaan jokaisen maan perusstruktuuriin pit\u00e4isi kuulua ruuan omavaraisuus my\u00f6s poikkeustilanteissa. Sodan n\u00e4hneet sukupolvet ymm\u00e4rt\u00e4v\u00e4t t\u00e4m\u00e4n asian luonnollisesti nykysukupolvia paremmin. Mik\u00e4li ruokahuolto ei olisi pelannut sotien aikaan, ei todenn\u00e4k\u00f6isesti olisi olemassa t\u00e4t\u00e4 nykyvaltiotakaan t\u00e4ss\u00e4 muodossa.<\/span><\/p>\n Artikkeleissa per\u00e4\u00e4nkuulutetaan kuluttajan vastuuta kotimaisen pientuottajan tukemiseksi. Heill\u00e4 on puolestaan vastuu siit\u00e4, ett\u00e4 raaka-aineet tuotetaan ymp\u00e4rist\u00f6\u00e4 kunnioittaen ja s\u00e4ilytt\u00e4en. My\u00f6s tuotantoel\u00e4inten oikeudet hyv\u00e4\u00e4n lajityypilliseen el\u00e4m\u00e4\u00e4n ovat asioita, joita suomalaisessa maataloudessa arvostetaan. N\u00e4in suomalainen pientuottaja on vastuussa monesta, niin ilmastonmuutoksen torjumisesta kuin el\u00e4inten hyvinvoinnista, joka on Suomessa yleisesti korkeammalla vaatimustasolla kuin monissa muissa maissa. <\/span><\/p>\n Lis\u00e4ksi sivustolla k\u00e4sitell\u00e4\u00e4n yht\u00e4 trendik\u00e4st\u00e4 tapaa tukea pientuottajaa, nimitt\u00e4in ruokaringit valtaavat laatutietoisen kuluttajan arjen. N\u00e4ill\u00e4 vapaaehtoisuuteen perustuvilla l\u00e4hiruuan hankintapiireill\u00e4 yhdistet\u00e4\u00e4n alueen elintarvikkeiden kuluttajat sek\u00e4 niiden tuottajat. Usein ruokaringit perustuvat luomutuotteisiin, mutta my\u00f6s esimerkiksi pihvierikoislihalla on kovasti kysynt\u00e4\u00e4. Ennen vanhaan l\u00e4hiruuan hankinta oli helppoa, kun jokaisella oli maanviljelij\u00f6it\u00e4 joko naapureina tai ainakin tuttavapiirist\u00e4 l\u00f6ytyi muutamia maanviljelij\u00e4perheit\u00e4. T\u00e4n\u00e4 p\u00e4iv\u00e4n\u00e4 ongelmana on, ett\u00e4 kaupunkilaiset ja pientuottajat eiv\u00e4t aina kohtaa. Vapaaehtoisesti organisoidut ruokaringit tuovat l\u00e4hiruuan kysynn\u00e4n ja tarjonnan helpommin yhteen.<\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" T\u00e4ll\u00e4 sivustolla koitetaan tarkastella kotimaisen maataloustuotannon tilaa ja sen takana olevia pientuottajia, jotka tekev\u00e4t arvokasta ty\u00f6t\u00e4\u00e4n sen vuoksi, ett\u00e4 Suomessa olisi puhdasta ja turvallista elintarviketuotantoa. Suomalaiset ruuan raaka-aineet syntyv\u00e4t ammattitaitoisten tuottajien k\u00e4siss\u00e4, joiden kokemus on vahvasti is\u00e4lt\u00e4 pojalle peritty\u00e4, niin sanottua hiljaista tietoa. Monet heist\u00e4 ovat t\u00e4ydent\u00e4neet osaamistaan erilaisilla maatalouden tutkinnoilla, osalla on suoritettuna esimerkiksi… Read More Tervetuloa meiranpelto.fi -sivustolle<\/span><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":566,"featured_media":116,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":[],"categories":[],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/43"}],"collection":[{"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/users\/566"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=43"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/43\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":117,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/43\/revisions\/117"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media\/116"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=43"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=43"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=43"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}