{"id":15,"date":"2017-02-15T13:50:19","date_gmt":"2017-02-15T13:50:19","guid":{"rendered":"https:\/\/meiranpelto.fi\/?page_id=15"},"modified":"2020-01-01T09:40:09","modified_gmt":"2020-01-01T09:40:09","slug":"syo-kauden-mukaisesti","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/meiranpelto.fi\/syo-kauden-mukaisesti\/","title":{"rendered":"Sy\u00f6 kauden mukaisesti"},"content":{"rendered":"
Kausisy\u00f6minen on terveellist\u00e4, j\u00e4rkev\u00e4\u00e4 ja usein edullisempaa, kuin toiselle kaudelle tyypillisten tuotteiden ostaminen. Ennen vuodenaikojen mukaisesti el\u00e4minen oli ainoa vaihtoehto, mutta markettien aikana kausisy\u00f6minen on unohtunut ylitarjonnan vuoksi. Vaikka hevi-osasto tarjoaakin mansikoita tammikuussa tai kotimaisia tomaatteja maaliskuussa, ei se tarkoita ett\u00e4 luonto olisi tarkoittanut niit\u00e4 sy\u00f6t\u00e4v\u00e4n n\u00e4in\u00e4 aikoina. Tutustu siis kausiruokailuun, nappaa maukkaimmat raaka-aineet p\u00e4\u00e4lt\u00e4 ja el\u00e4 kauden mukaisesti.<\/p>\n
Kauden mukaisesti sy\u00f6misess\u00e4 on monia hyvi\u00e4 puolia. Kun tunnet Suomen ja muun maailman sesonkituotteet, tied\u00e4t mik\u00e4 on milloinkin parhaimmillaan. Jos olet koskaan maistanut ”uusia” perunoita tammikuussa, tied\u00e4t varmasti, ettei ollut kyse ihan siit\u00e4 aidosta ja oikeasta uudesta perunasta. Sama p\u00e4tee esimerkiksi luumuihin helmikuussa, appelsiineihin kes\u00e4ll\u00e4, ruusukaaliin toukokuussa tai juurikin mansikoihin tammikuun pakkasilla. Sesongin ulkopuolella kasvatetut hedelm\u00e4t ja vihannekset ovat tuotettu vastaamaan kysynt\u00e4\u00e4n luonnon rytmist\u00e4 piittaamatta, ja ne on usein kasvatettu kasvihuoneessa. N\u00e4iden kasvisten kasvattaminen tuottaa paljon enemm\u00e4n kasvihuonep\u00e4\u00e4st\u00f6j\u00e4 kausikasvisten kasvattamiseen verrattuna. Kaikki kotimaisetkaan kasvikset eiv\u00e4t p\u00e4\u00e4se l\u00e4pi seulasta puhtain paperein: kotimaiset talvitomaatit tuottavat jopa enemm\u00e4n p\u00e4\u00e4st\u00f6j\u00e4, kuin espanjalaisten, auringossa kypsyneiden tomaattien lenn\u00e4tt\u00e4minen t\u00e4nne meid\u00e4n sy\u00f6t\u00e4v\u00e4ksemme. Kumpaakaan ei tosin kannattaisi valita helmikuiselle aterialle, sill\u00e4 aidoimmillaan tomaatit ovat vasta loppukes\u00e4st\u00e4.<\/p>\n
Kausisy\u00f6minen samalla s\u00e4\u00e4st\u00e4\u00e4 lompakkoasi. Sesongissa olevia hedelmi\u00e4 ja vihanneksia tuotetaan yleens\u00e4 luonnollisesti suuria m\u00e4\u00e4ri\u00e4 ja niit\u00e4 tuodaan Suomeen myyt\u00e4v\u00e4ksi runsain m\u00e4\u00e4rin. Hinnat ovat edullisimmillaan, sill\u00e4 kasvihuoneen ulkopuolella kasvattaminen on halvempaa, ostohinnat kauppiaille halvempia ja niinp\u00e4 my\u00f6s kuluttajille. Usein kaupassa sesonkituotteet l\u00f6yd\u00e4tkin etsim\u00e4ll\u00e4 sit\u00e4, mink\u00e4 n\u00e4et ensimm\u00e4isen\u00e4 astuessasi hevi-osastolle: jos appelsiinit ovat paraatipaikalla euron kilolta, on hyvin mahdollista ett\u00e4 on tammikuu ja maailmalla appelsiiniaika. Syksyll\u00e4 taas vuorossa ovat omenat, kes\u00e4ll\u00e4 nektariinit ja vesimeloni. Ei ole vaikeaa arvata ruokaostoksilla, mik\u00e4 on milloinkin parhaimmillaan.<\/p>\n
Jos kausituotteiden arvaaminen tuottaa edelleen h\u00e4mmennyst\u00e4, varminta on tarttua kausikalenteriin, kuten Satokausikalenteriin tai Kausiruokakalenteriin. N\u00e4m\u00e4 kalenterit kertovat, mik\u00e4 on milloinkin sesongissa.<\/p>\n
On aivan kuin luonto olisi suunnitellut kauden tuotteet kullekin kaudelle parhaiten sopiviksi. Esimerkiksi kes\u00e4ll\u00e4 vesipitoiset vesimeloni, kurkku ja tomaatit ovat parhaimmillaan, juuri silloin kun kaipaamme nesteytyst\u00e4 helteess\u00e4. Talvella taas on aika sy\u00f6d\u00e4 juureksia, joiden hiilihudraatit l\u00e4mmitt\u00e4v\u00e4t kehoa ja auttavat jaksamaan pimeydess\u00e4. Kev\u00e4\u00e4ll\u00e4 vehre\u00e4t varhaiskaalit, herneet sek\u00e4 parsa her\u00e4ttelev\u00e4t kehon ja mielen alkavaan vihre\u00e4\u00e4n kauteen heleine makuineen. Kausisy\u00f6minen auttaa el\u00e4m\u00e4\u00e4n kunkin vuodenajan mukaisesti, my\u00f6s sis\u00e4isesti.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Kausisy\u00f6minen on terveellist\u00e4, j\u00e4rkev\u00e4\u00e4 ja usein edullisempaa, kuin toiselle kaudelle tyypillisten tuotteiden ostaminen. Ennen vuodenaikojen mukaisesti el\u00e4minen oli ainoa vaihtoehto, mutta markettien aikana kausisy\u00f6minen on unohtunut ylitarjonnan vuoksi. Vaikka hevi-osasto tarjoaakin mansikoita tammikuussa tai kotimaisia tomaatteja maaliskuussa, ei se tarkoita ett\u00e4 luonto olisi tarkoittanut niit\u00e4 sy\u00f6t\u00e4v\u00e4n n\u00e4in\u00e4 aikoina. Tutustu siis kausiruokailuun, nappaa maukkaimmat raaka-aineet p\u00e4\u00e4lt\u00e4… Read More Sy\u00f6 kauden mukaisesti<\/span><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":566,"featured_media":122,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":[],"categories":[],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/15"}],"collection":[{"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/users\/566"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=15"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/15\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":124,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/15\/revisions\/124"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media\/122"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=15"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=15"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/meiranpelto.fi\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=15"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}